2015. november 15., vasárnap

Hungarian Archaeological Mission in Thebes - a TT 65 alprojekt

1998 óta dolgozom a a thébai nyugati parti Theban Tomb 65 jelzetű sír ásatásán, amely egy 1995-ben kezdődött projekt, a Kákosy László által 1984-ben útjára indított  Hungarian Archaeological Mission in Thebes-ből született (ennek történetéről hamarosan beszámolunk). Az ásatásvezető Bács Tamás, az ELTE BTK Egyiptológia tanszékének vezetője.
A sír a nemesek temetőjében helyezkedik el a Sheik Abd el-Gurna nevű dombon, nagyjából szemben  a keleti parton álló karnaki templommal, nem messze a Királyok völgyétől és Deir el-Baharitól. A TT 65 Nebamun majd később Imiseba sírja, egy csodálatosan díszített újbirodalmi temetkezési hely. Ezt a sírt és környezetét választották keresztény szerzetesek jó néhány évszázaddal később egy szerzetesközösség, kolostor létrehozására – ennek időszaka a 6-8.sz lehetett. Ezt a közösséget, az itt talált nevet is tartalmazó kopt osztrakonok alapján Küriakosz-kolostornak nevezték el, amely név ma is használatos.
A területről származó kopt osztrakonok feldolgozását végzem.  

Deir el-Bahari, Mátyás Eszter felvétele



Az idei ásatási szezon  hamarosan kezdődik, így mindannyian izgatottan várjuk, hogy mit rejteget a terület, és hogy lesz-e időnk feldolgozni mindent úgy, ahogy szeretnénk :) Én egy-két olyan kopt osztrakont remélek, amelyen név, filiáció, évszám is van (ilyesmi általában nem szokott lenni vagy nagyon ritka, máshol is!)...
Az osztrakonok első kötete egyébként már megjelent:

Az ásatáson naphosszat megfeszített munka folyik, ám munka után felüdülünk. Íme, így pihenünk mi: munka után 'felsétálunk' az el-Qorn hegyre:
 Jasper Kata felvétele

A közeli jövőben beszámolók következnek az ásatás mindennapjaiból.


Hasznos Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése