2015. október 8., csütörtök

Egyiptológiai előadás az Ókortudományi Társaság október 16-i nyilvános felolvasó ülésén



Az Ókortudományi Társaság október 16-án, pénteken kezdi el felolvasó üléseinek újabb sorozatát a 2015/16 akadémiai évadban. Az első alkalommal egy egyiptológiai, és egy régészeti-epigráfiai előadás fog elhangzani:

Irsay-Nagy Balázs
KV 42: egy név nélküli királysír a Királyok Völgyében

Takács László
Gausoald püspök sírfelirata

A felolvasó ülés nyilvános!
Időpont: 2015. október 16., kezdés 17.00 órakor.
Helyszín: Trefort kert A. épület (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A), Kari Tanácsterem (magasföldszint).

Irsay-Nagy Balázs az Egyiptológia Blog egyik szerkesztője, 2014-ben a Magyar Ókortudományi Konferencián, 2015-ben a Kutatók Éjszakáján tartott előadásokat a Királyok Völgyéről. Az újabb előadás előzetes absztraktja:


A KV 42 jelű, a Királyok Völgyében lévő sziklasír attribúciója 1900 óta vitatott kérdés az egyiptológiában: míg egyesek II. Thotmesz sírjaként, mások Meritré-Hatsepszut királyné (III. Thotmesz felesége) sírjaként azonosítják. A vita eldöntésében maga a sír kevés elsődleges támpontot nyújt, mert vakolt falai és a benne lévő szarkofág szokatlan módon nem hordoznak feliratokat. Az előadás amellett érvel, hogy a sír három elemét – magát a sírt, a sírkamrát és a szarkofágot – különbözőképpen kell datálni, és hogy a három elem együttese egyetlen személy számára lett összeállítva, akinek neve eddig még nem hangzott el a szakirodalomban.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése