2019. március 23., szombat

Egyiptom déli végei


Először azt hiszem 1999-ben voltam az asszuáni régióban, Egyiptom „felső végén”, ahol a Közel-Kelet belefut Afrikába és feltűnés nélkül keverednek a szerecsen mesés elemek a fáraók hagyatékával a forrón hullámzó levegőben. Igen, ez az operettbe illő mondat jól leírja, mennyire le voltam nyűgözve. A még délebbről származó Kalabsha-templomból származó kapu, amely ma Berlinben a Scharf-Gerstenberg Gyűjteményben van felállítva, kicsit visszaadja Egyiptom déli részének a hangulatát.

A gyönyörű építészeti alkotás átkerül majd a Múzeumszigetre (ahol a többi egyiptomi tárgy is ki van állítva), amint elkészül a Pergamon Múzeum felújítása. Szerintem nagyon jól mutat egyébként a modern művészeti alkotásokat bemutató mai helyén.
A Berlini Papirusz Gyűjtemény Elephantine projektjében ennek a déli területnek a kopt anyagával foglalkozom, és ennek okán voltam decemberben egy kiváló workshopon Bázelben: „ConText.Greek, Coptic and Arabic Sources from Aswan, Elephantine, Dayr Anba Hadra andQasr Ibrim” Stefanie Schmidt szervezésében. 
A kivetítő előtt Stefanie Schmidt, a workshop szervezője.



A workshop kimondott célja volt, hogy a terület anyagán dolgozó régészek és filológusok „összekerüljenek” és eszmét cseréljenek, beszámoljanak a saját eredményeikről, hogy ki milyen oldalról hogy látja a terület történetét, milyen problémák, kérdések merülnek fel és milyen (rész)eredmények rajzolódnak ki. Csodálatosan produktív és hasznos találkozó volt ez, mert sajnos nagyon ritka, hogy ez a két oldal ilyen intenzíven és részletekbe menően megtárgyal kérdéseket, és együtt próbálja kirakni a puzzlet, vagy annak legalább egy-két részletét. Érdemes megnézni a részletes programot (ld. fenti link). Az együttműködést folytatjuk, és egy honlapot is fogunk működtetni.
Hasznos Andrea
                                          ...mert nem csak tudománnyal él az ember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése