2016. május 3., kedd

Egyiptológiai konferencia az ELTE-n

Hosszabb tetszhalott - már majdnem mumifikált - állapotból ébredezik az Egyiptológia Blog. A láthatatlanná válás egyik oka éppen az ebben a bejegyzésben hirdetett konferencia, amelynek előkészületei vitték el az időnk egy részét!

Ennyit a múltról, pillantsunk hát a (közel-) jövőbe:

Május 1214-én  Budapesten, az ELTE-n lesz megtartva az Egyiptomi királyságideológia 8. szimpóziuma - hagyományosan német címén: 8. Tagung zur ägyptischen Königsideologie. A szimpózium nyilvános, és minden érdeklődött örömmel látunk az ELTE BTK kari tanácstermében (VIII. ker. Budapest, Múzeum krt. 4/A)!


A konferencia nyelve angol és német; a három nap alatt összesen 18 előadás, továbbá egy poszter-prezentáció lesz. A teljes program:



A szimpózium-sorozatot 1994-ben alapította egy német és belga egyiptológusokból álló csoport, hogy az ókori egyiptomi kultúrában központi szerepet játszó királyság kutatásának eredményeit be lehessen mutatni. Mint a sorszámozásból is kiderül, ezidáig hét alkalommal került sor a királyságideológia-konferenciára:
1. 1995, Mainz: Selbstverständnis und Realität (Önkép és realitás)
2. 1997, Bécs: Das frühe ägyptische Königtum (A korai egyiptomi királyság)
3. 2001, Bonn: Das Königtum der Ramessidenzeit (A ramesszida kor királysága)
4. 2004, London: Egyptian Royal Residences (Egyiptomi királyrezidenciák)
5. 2007, Cambridge: Palace and Temple (Palota és templom)
6. 2010, Iphofen: Die Männer hinter dem König (A király mögötti férfiak)
7. 2013, Prága: Royal versus Divine Authority: Acquisition, Legitimization and Renewal of Power (Királyi és isteni autoritás: A hatalom megszerzése, legitimálása és megújítása)

Az idei, budapesti szimpózium címe: Constructing Authority: Prestige, Reputation and the Perception of Power in Egyptian Kingship (Az autoritás konstruálása: Presztízs, reputáció és a hatalom percepciója az egyiptomi királyságban).

A szimpóziumok kötetei korábban az Ägypten und Altes Testament (Egyiptom és Ószövetség), újabban a Königtum, Staat und Gesellschaft früher Hochkulturen (Korai magaskultúrák királysága, állama és társadalma) sorozatokban jelentek, illetve jelennek meg.

Már leírtuk, de meg szeretnénk ismételni: a nyilvános eseményen minden érdeklődőt örömmel látunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése