2015. október 22., csütörtök

Konferenciabeszámolók, 4. rész: ICYE 5




Miután az előző három beszámoló egyetlen kongresszust mutatott be több nézőpontból (itt, itt és itt), a sorozat befejező részének témája a másik jelentős, a nyár végén rendezett egyiptológiai konferencia. A Fiatal Egyiptológusok 5. Konferenciáján az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék mesterszakos hallgatója, Hevesi Krisztina vett részt, aki egyben jelen beszámoló szerzője. A fényképek többségét Krisztina készítette, néhány a konferencia hivatalos fotója. (INB)

 Krisztina előadást tart. (c) ICYE 5

Beszámoló a 5th International Congress for Young Egyptologists-ról


Ahogyan a neve is sugallja, az International Congress for Young Egyptologists olyan pályakezdő egyiptológusok, PhD jelöltek, hallgatók számára ajánlott, akik szeretnék egy rövid előadás vagy plakátbemutató keretében megismertetni munkájukat egyiptológus társaikkal és a szakmában dolgozó, gyakran már elismert kutatókkal. A 2015. szeptember 15. és 19. között Bécsben, Tradition and Transformation in Ancient Egypt alcímmel megrendezett 5th International Congress for Young Egyptologists főszervezői 35 fiatal előadót választottak ki a konferencián való szereplésre a több mint 90 beküldött absztraktból. 

Középen: Ian Shaw (Liverpool). Hevesi Krisztina felvétele

A szeptember 15-i regisztrációs napon Lucas Zinner (University Office for Research Services and Career Development) és Khaled Abdelrahman Shamaa (osztrák egyiptomi nagykövet) üdvözlő beszédét Manfred Bietak egyiptológus The Challenge of Innovation - The Hyksos Enigma című előadása követte a bécsi egyetem egyiptológiai intézetében. Ezután a közönség és az előadók számára esti fogadást rendeztek.
  
Manfred Bietak (Bécs). Hevesi Krisztina felvétele


A konferencia főszervezői az osztrák egyiptológiai tanszék PhD-hallgatói, Andrea Kahlbacher és Elisa Priglinger voltak, míg a tudományos bizottságban szereplő Manfred Bietak, Lubica Hudáková, Peter Jánosi, Gerald Moers, Vera Müller, Helmut Satzinger és Ian Shaw az egyes szekciók előadásainak felkonferálásáért voltak felelősek, máskor pedig a lelkes közönség soraiból hallgatták az előadásokat.

 
A konferencia szervezői: Elisa Priglinger (balra) és Andrea Kahlbacher.
Hevesi Krisztina felvétele

Az előadóknak szeptember 16-18-ig az Austrian Academy of Sciences épületében nyílt lehetőségük beszédeik megtartására, amelyeket a konferencia főszervezői különböző szekciókba (Archaeology, Cultural and Social Studies, Philology, Religion and Ancient Beliefs, Material Culture, Cross Cultural Studies/Economy, Material Culture/Technology, Art/Iconography) osztottak be. Szeptember 17-én délután néhány, különböző kutatásokat ismertető poszter bemutatására került sor. 

 
A poszterek. Hevesi Krisztina felvétele


A konferencia három napján zajló előadások hossza minden esetben maximum 20 perces lehetett, a hallgatóság pedig 10 percen keresztül megjegyzésekkel illethette az elhangzottakat, illetve kérdéseket tehetett fel az előadóknak. Bár az előadók sok országot (Ausztria, Anglia, Csehország, Németország, Lengyelország, Olaszország, Kanada, Franciaország, Belgium, Egyesült Államok, Szerbia, Ausztrália, Spanyolország, Japán és – jómagam személyében – Magyarország) képviseltek, a beszédek mindegyike egységesen angolul hangzott el. A változatos témák között szerepet kapott a középbirodalmi gyermek temetkezéseknek (Elise V. MacArthur: The Burial of Children during the Middle Kingdom at the Teti Pyramid Cemetery and Beyond), az egyiptomiak által használt lámpásoknak (Meghan E. Strong: Out of the Shadows: Transformative Aspects of Artificial Light in Dynastic Egypt), a líbiaiak egyiptomi jeleneteken való ábrázolásának (Elena Panaite: The evolution of the Libyans’ identity markers in Egyptian iconography) és az újbirodalmi sírok faldíszítési programjaiban tapasztalható újításoknak (Inmaculada Vivas Sáinz: Breaking the rules? Innovation in New Kingdom painting and relief) a tárgyalása is. Saját előadásomban (Three Spells of the Coptic Medico-magical Text K 11088 from the Papyrus Museum of Vienna) egy papíron levő, jelenleg kiadatlan, de a Journal of Coptic Studies-ban publikálás alatt levő, kopt-arab medico-mágikus szöveg három receptjét mutattam be és hasonlítottam össze az ókori egyiptomi hagyományokkal. Előadásomról az érdeklődő közönségtől és a főszervezőktől pozitív visszajelzéseket kaptam.

A konferencia közönsége. (c) ICYE 5
 
Az előadásokon kívül a konferencia a szakmához kapcsolódó egyéb programokat is nyújtott a résztvevők számára. A szekciók közötti félórás szünetekben a konferencia előadói és a hallgatóság teasütemény, üdítő, tea és kávé fogyasztása közben ismerkedhetett, megvitathatta az elhangzott előadások témáit vagy könyveket vásárolhatott. Az előadások három napját követő estéken szervezett programok várták a résztvevőket: szeptember 16-án E. Christiana Köhler, az Universität Wien egyiptológiai tanszékének vezetője tartott előadást, 17-én csoportos múzeumlátogatáson és fogadáson vehettünk részt a bécsi Kunsthistorisches Museumban, 18-án pedig Ian Shaw, az University of Liverpool egyiptológusának előadását egy közös vacsora követte. Szeptember 19-én egésznapos fakultatív programok (Walk through the African Vienna; Welcome to Schönbrunn; Papyrus Museum and Vienna becomes a metropole) közül lehetett választani. 

 
Ian Shaw előadása. Hevesi Krisztina felvétele

A kezdeti nehézségek ellenére a Budapestről Bécsbe való kiutazás zökkenőmentes volt és összességében megállapítható, hogy a konferencia hangulata kifogástalan, szervezése pedig pontos és jól átgondolt volt, ami a jól felkészült előadóknak, a barátságos közönségnek és a főszervezők tökéletes közreműködésének köszönhető.

 
 Csoportkép a Kunsthistorisches Museum előtt. (c) ICYE 5

A konferenciáról bővebben: honlap, ill. Facebook-oldal.
                                  
Hevesi Krisztina

Hevesi Krisztina felvétele

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése