2015. december 2., szerda

Az ásatás folytatódik a TT 65-ben



Megérkeztünk, itt vagyunk Thébában, a Nílus nyugati partján, ahol az ókorban a halottakat eltemették és tiszteletüket feléjük méltó módon kimutatták – olyan halotti templomokkal, mint a Ramesszeum, Deir el-Bahari, és Medinet Habu, és persze a gyönyörű nemesi sírokkal, amelyek közül az egyiken mi dolgozunk. Kétségtelen: jó itt lenni. 

Igen, megérkezett az expedíció további három tagja is péntek éjszaka, hogy gyarapítsa a TT 65 alprojekt „legénységét”. Így jelenleg mi vagyunk:
Dr. Bács Tamás ásatásvezető (tanszékvezető, docens, ELTE)
Dr. Hasznos Andrea (adjunktus, ELTE)
Jasper Kata (PhD-hallgató, ELTE)
Bartos Fruzsina (PhD-hallgató, ELTE)
Hevesi Krisztina (MA-hallgató, ELTE)
Kőrösi Viktória (MA-hallgató, ELTE)

A tárgyak, amelyek előkerülnek hol az ókori egyiptomi Újbirodalomból, hol a 20. század elejéről származnak – mert bizony néha a korábbi ásatók anyaga is felbukkan. A kettő közötti időkből is vannak természetesen emlékek, például valamikor a Kr.u. 6-8. században tevékenykedtek itt azok a kopt szerzetesek, akik az ún. Küriakosz kolostorban éltek. 

Közeli szomszédaik az Epiphaniosz kolostor lakói öt percnyi járásra laktak szintén a ma Sheikh Abd el-Gurna nevet viselő dombon. A másik irányban, szintén igen közel, a TT 29-ben, lakott a Frange nevű illető, aki többek között könyvkötéssel foglalkozott, és igen művelt volt, mert leveleit át-meg átszövik a bibliai és a Senute-idézetek. Más sírok körül is „volt élet” a kopt időszakban (és nem csak szerzetesi), és több régi templom kapott „új értelmet” a késő antikvitásban: Deir el-Bahariban a Phoibammon kolostor működött, Medinet Habura egy város, Dzséme, települt (leginkább köré), és a Ramesszeumból is kerülnek elő kopt leletek. Nálunk, a TT 65-ben a korábbi évek kopt leletei után idén először került elő egy adó elismervény, amely szövegtípus a környéken (és Egyiptom egyéb területein) nem ritka, de nálunk még nem volt!
Nagy lelkesedéssel rajzoljuk, fotózzuk és dokumentáljuk tehát ezeket a leleteket, és kíváncsian várjuk, hogy a következő nap milyen új régiséget hoz...


Hasznos Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése