2018. január 8., hétfő

Vegyes hírek: ásatás és januári események

2018-at a közelmúltról szóló beszámolóval, illetve a közeljövőt beharangozó hírekkel kezdjük.

1. Ásatás


Az ünnepek előtt ért végett a Dr. Bács Tamás tanszékvezető által vezetett egyiptomi ásatás 2017-es szezonja. Az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék oktatói jelenleg két thébai lelőhelyen is folytatnak régészeti kutatásokat (a másik feltárás vezetője Dr. Schreiber Gábor).

A most befejeződött ásatáson Bács Tamás mellett Bartos Fruzsina és Jasper Kata PHD hallgatók vettek részt. (Az előző, 2015-ös szezonról rendkívül részletesen tudtunk beszámolni ezen a blogon: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

Bács Tamás (balra) a TT 67-es jelű sír előtt. (c) Hungarian Archaeological Mission in Thebes

A mostani ásatásról Fruzsina és Kata írt egy beszámolót, amely az ELTE BTK honlapján itt olvasható. Emellett az expedíció mindhárom ELTE-s tagja december 26-án az M1 vendége volt: a videó itt látható (az egyiptológusokkal készített interjú 6:10-nél kezdődik).

Jasper Kata és Bartos Fruzsina (c) Hungarian Archaeological Mission in Thebes

2. Január 26: nyílt nap az ELTE BTK-n


Idén is lesz nyílt nap az ELTE BTK-n: 2018. január 26-án, pénteken. A 10 órakor kezdődő rendezvény közös kari tájékoztatóval indul - ennek részletes programja itt olvasható -, majd 11 órai kezdettel az egyes szakok mutatkoznak be.


Az egyiptológia szak a B. épület földszinti 112-es termében (1088 Budapest, VIII. ker., Múzeum krt. 4/B; térkép itt található) fog bemutatkozni, 11.00 és 12.30 kezdettel: mindkét alkalmon egy általános tájékoztatást egy mintaóra fog követni ("A fáraók sírjai a Királyok Völgyében").Az ELTE BTK Ókortudományi Intézet Hallgatói Önkormányzatát Nyitrai Mónika fogja képviselni, míg a tanszéki oktatókat Dr. Irsay-Nagy Balázs.

3. Január 19: egyiptológiai előadás az Ókortudományi Társaságban


A Magyar Ókortudományi Társaság havonta tart nyilvános felolvasóülést. Miután novemberben és decemberben is volt egyiptológus előadó, a sorozat januárban tovább folytatódik, Dr. Dembitz Gabriella előadásával.A program még nem végleges, de a felolvasóest időpontja 2018. január 19, 17 óra, a helyszín az ELTE BTK kari tanácsterme (Trefort-kert, A. épület földszint, 1088 Budapest, VIII. ker., Múzeum krt. 4/A; térkép itt található).Irsay-Nagy Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése